Oddělte prostor pomocí dřevěné zástěny

Bydlíte v domečku a máte malou zahradu? Nebo je rovnou větších rozměrů? A co pergola? Nebo alespoň nějaké ohniště? Chcete tento prostor oddělit od ostatního pozemku? Nevíte jak nebo čím? Co by se mohlo hodit? Nechcete, aby se Vám do talíře v pergole dívali sousedé? Ve všech těchto případech a mnohých dalších využijete dřevěnou zástěnu. Ta je velice praktická, ale také vzhledná, takže se hodí jako dekorace, ale má mnohé další uplatnění. Navíc splňuje i předpoklady moderního designu, a jelikož je vyrobená ze dřeva, čili z přírodního materiálu, tak se hodí do jakéhokoliv prostředí.

tulipány zahrada

Pomocí zástěny můžete oddělit pozemek nebo místo od ostatního prostředí. Můžete si s ním ohraničit ohniště a sezení nebo část pergoly. Je vhodná také jako dekorace. Lidé ji používají velice často pro popínavé a plazivé rostliny, ať už jde o kvetoucí nebo nekvetoucí odrůdy rostliny. Navíc s ní můžete zastínit tu část zahrady, kam nechcete, aby se Vám dívali sousedé. I k takovýmto účelům slouží dřevěná zástěna.

rodinný dům

Dle požadavků a představ zákazníka

Zástěny se vyrábí podle zákazníka, čili takzvaně na míru. Podle daného prostoru, takže mohou být různě velké a podle představy. Vybírat si můžete hned z několika různých typů. Buďto s jednoduchou nebo hustější mřížkou, dále také s rovným nebo zaobleným vrcholem.

Kovové části jsou samozřejmě vyrobeny z nerezové oceli. Kvalitní výroba je samozřejmostí, proto mají vždy dlouhou životnost. Jsou stavěné tak, aby odolaly náporu větru a zimním podmínkám.

  1. Vhodné jako opory pro květiny. Podobnou oporu můžete využít také u keřů nebo dalších rostlin a to buďto v květináčích nebo volně zasazených v zemi.  
  2. Ideální způsob, aby Vám sousedé neviděli do talíře. Můžete s nimi lehce a snadno oddělit prostor, kam nechcete, aby se dívalo zbytečně moc lidí z okolí nebo cesty.
  3. Chcete nepatrně rozšířit stávající pergolu a potřebovali byste podobnou zástěnu? I v tomto případě ji lze využít a můžete si říct, jak má být velká!

Naučte se vařit novým způsobem

Jak zachovat potraviny déle čerstvé a plné chuti? A jakým způsobem je poté co nejjednodušeji a nejefektivněji uvařit? Odpovědí je styl vaření Sous Vide, překlad z francouzštiny zní “ve vakuu“. Jedná se o metodu používanou nejlepšími šéfkuchaři, a to jak ve výborně hodnocených restauracích, tak získává na oblibě i v dnešních domácnostech. Stojí na principu vakuování potravin, které jsou následně vloženy do horké vody, kterou přístroj Sous Vide vyhřál na zvolené stupně pro daný pokrm (vždy pod bodem varu). Na kuchyňské pomůcce je nastaven minimální čas vaření dle přesných receptur.

 luxusní pochoutka

Mezi hlavní výhody této metody patří to, že efektivně spoří čas (nastavím si dobu vaření a dále se o vaření nestarám, potravina může být ponořena ve vodě s danou teplotou jakkoli dlouho, více času nikdy nevadí), je to cenově výhodné, zakoupíte jednorázově přístroj a dokoupíte sáčky nebo folie, ale poté již se nestaráte a potraviny máte vždy čerstvé a ušetříte návštěvy restaurací, zvládnete totiž připravit pokrm přesně tak, jak to dělají šéfkuchaři. Maso se nikdy nevysuší, je plné šťávy a chuti. Nejčastěji připravovaná jídla touto metodou zahrnují masa, ryby, ale i zeleninu a vejce.

 

Skvělým receptem pro inspiraci je vepřová panenka s bylinkami. Panenku naložíme na hodinu do lázně, na 300 g masa přibližně 10g soli a 3 g cukru, poté maso osušíme, osolíme, opepříme a vložíme do sáčku s olivovým olejem. Přístroj nastavíme na 58 stupňů Celsia a čas 1,5 hodiny. Mezitím si připravíme marinádu z olivového oleje, česneku, čerstvé šalotky a tymián. Po ukončení maso vyjmeme ze sáčku, na pánvi zprudka opečeme z obou stran po dobu 30 vteřin. Po sejmutí z pánve pomažeme marinádou a pokrájíme na plátky. Servírujeme s gratinovanými brambory, grilovanou zeleninou či batátovým pyré.

 čerstvý steak

Jídlo chuťově vyvážené, lehké, maso neztratí šťávu, je křehké a v ústech se rozpadá. Pokud chcete oslnit návštěvu naprostou bombou, připravte steaky propečené přesně tak, jak si hosté přejí, je to opravdu jednoduché.

 

 

Domácí práce a jejich rozdělení

Každý musí alespoň jednou za týden uklidit byt či dům a říká se, že je to práce pro ženy a muži vydělávají peníze a mají na starosti řemeslné práce. Mělo by to tak ale být? Je pravdou že dříve to tak bylo ženy uklízeli, vařili, prali a dělali vše co bylo potřeba v domácnosti. Naopak pánové opravovali vše, co bylo potřeba a co se rozbilo, a hlavně nosili domů peníze. Ted je to jinak do práce chodíme všichni, a tak by bylo fér kdybychom měli i rozdělené práce doma.
Žehlení kalhot
Samozřejmě my bychom měli dělat vše co se týká domácnosti, protože pustit muže k pračce nebo žehlení asi není nejlepší nápad. Vařit ale někteří umí a je dobré, když v tom občas převezmou velení. Je známé že umí lepší guláš mají na to dokonalé chutě a umí ho udělat takový jaký by měl být. Když máme děti, které už chodí do školy tak by měli taky pomáhat. Kluci zvládají vysávání umívání a utírání nádobí a třeba vynést odpadky. Zdá se, že je to nic moc ale nám to určitě pomůže. Dívky toho zvládnou daleko víc rychle se naučí prát, vařit i péct, pokud mají rodiče, kteří je k tomu vedou. Když jsme na vše sami těžko se to zvládá. Přijdeme vyčerpaní z práce a víme že na nás doma čeká další směna.
Praní prádla
Dobrý nápad může být, když si to napíšeme nebo uděláme tabulku kde má každý rozvržené co kdo bude dělat. Lépe se v tom vyznáme a nemusíme se přehadovat. Vše je o výchově a domluvě jak s partnerem, tak s dětmi. Když je učíme od malička si po sobě uklízet a pomáhat nemají s tím většinou pak problém. Určitě chceme, aby si při škole i přivydělali a měli nějakou dobrou brigádu, protože živit je taky nemůžeme pořád. Musíme ale počítat s tím, že už nebudou mít na úklid tolik času, protože pracovat do toho se učit, a ještě pomáhat doma asi nemůžou. Záleží taky na tom, jaké povolání máme my a jaké partner. Můžeme dělat na směny ranní, odpolední a noční nebo mít jen jednu směnu ale taky pracovat o víkendech to si musíme rozvrhnout do volných dní a skloubit to se všemi doma není tak jednoduché. Někteří mají rádi svůj pořádek a pomoc nepotřebují. Ví, co a jak chtějí a raději to zvládají sami.

 

Pomoc úklidové firmy jako běžná součást života

Úklid domácnosti je pro mnohé lidi nutným zlem. Samozřejmě se mezi námi najdou tací, kteří uklízí rádi a vidí v úklidu domácnosti svou zálibu. Většina lidí přesto uklízí jen proto, že musí. Nechuť k úklidu lze vyřešit jednoduše, a to objednáním profesionální úklidové firmy. Úklidových firem je nepřeberné množství. Dnes se již na pomoc úklidových firem nikdo nekouká skrz prsty, ale jde o celkem běžně využívanou službu v českých domácnostech.
úklidový vozík
Úklidovou firmu si můžeme domluvit pouze na větší úklid jako je úklid po malování, sezónní úklid před vánocemi nebo na jaře, na mytí oken a podobně. Nemusíte pak řešit těžší a náročnější nárazové úklidy a profesionální firma ani nezruinuje vaši peněženku.
Kromě nárazového úklidu si lze firmu domluvit také na úklid pravidelný. Interval úklidů je jen na vás, můžete zvolit týdenní, čtrnáctidenní, čtvrtletní úklid. Četnost úklidů je pouze na vás. Pokud patříte k hospodyňkám, které si neumí představit, že by jim doma uklízel někdo jiný, pak vězte, že na práci profesionálů se velmi lehce zvyká. Je možné, že před jejich první návštěvou poklidíte sami, ale pracovníci firmy vás zaručeně přesvědčí o tom, že nikoho nesoudí, žádný nepořádek není příliš veliký a k úklidu přistupují profesionálně. Stejně tak je mylný i předsudek, že vám neuklidí stejně dobře jako vy sami. Naopak, vzhledem k tomu, že úklidové firmy mají k dispozici profesionální náčiní, je i úklid mnohem kvalitnější.
Přizvání si úklidové firmy je dnes již tak běžnou situací, že není potřeba se za něj stydět. Může výrazně ulehčit starším lidem, maminkách na rodičovské dovolené, lidem pracovně vytíženým. Pokud bude vaši domácnost uklízet někdo jiný, získáte tak mnoho potřebného času, který můžete využít mnohem smysluplněji.
profesionální uklízečka
Na závěr vás chceme ubezpečit, že pracovníci úklidových firem bývají profesionálové, kteří nebudou ve vašich domácnostech nijak šmejdit, ale naopak, uklidí pouze to, na čem se předem domluvíte.

Jak zvládnout chod domácnosti bez stresu

Malé i velké rodiny denně bojují s časem. Doba se zrychluje a je na nás vyvíjen čím dál větší tlak stihnout spoustu věcí za málo času. Jak to zvládnout a přitom se neuhnat? Zapojte hlavu a hlavně rodinu.

špinavé nádobí

Plánování

Každá domácnost by měla mít harmonogram, co kdo bude mít na práci. Pokud se vám to zdá jako blbost, opak je pravdou. Pokud máte stále pocit, že musíte všechno dělat sama, dřív nebo později se z toho sesypete. Každý člen rodiny by měl vědět, co má v daný den udělat nebo zařídit. Zapojte samozřejmě i děti. Ustlat postel, uklidit hračky, poskládat si pyžamko, to všechno zvládnou i malé děti a navíc je tím učíte zodpovědnosti. A paní učitelky ve školce vám za to poděkují. Starší děti mohou po cestě ze školy vyzvednout mladšího sourozence ze školky nebo družiny. Manželovi dejte seznam s nákupem a uvidíte, jak se vám uleví. Nikde není napsáno, že všechno musí být na vás.

Priority

Dalším důležitým krokem je si utřídit, co je pro vás důležitější. Zda sterilní domácnost nebo spokojené děti a běžný nepořádek všedních dnů. Pokud se přiženete z práce a začnete drhnout celý dům nebo byt, je jasné, že nebudete mít už čas na děti a manžela a navíc večer padnete do postele jako mrtvola. Určitě je rozumnější i úklid rozprostřít mezi členy domácnosti. Naplnit nebo vyskládat myčku, zapnout pračku, pověsit prádlo nebo vytřít podlahu zvládnout děti školního věku. Stačí tyto aktivity rozvrhnout do celého týdne a domácnost bude fungovat bez problému. Navíc nebudete ve větší pohodě a budete mít energii na své děti a manžela.
čistící náčiní

Odměňování

Když děti naučíte odpovědnosti a budou si plnit své úkoly, určitě ocení, že je něčím odměníte. Stačí maličkostí, raději nevolte peníze, děti by si na to rychle zvykly a považovaly by to za samozřejmost. Jako odměnu můžete po celém týdnu rodině uvařit oblíbenou večeři. Naopak, jestliže si nesplní, co mají, měly by vědět, že bude následovat trest.

Na hostině mějte dýně

U našich babiček byly pokrmy z dýně na stole poměrně často. Pěstování bylo snadné a vydržely zabalené v novinovém papíru a v seně až jeden rok. Pekly se s nádivkami, přidávaly se do bramboráků i bábovek. Obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a stopové prvky, jako draslík, hořčík a vápník.
dýně lucerny
Různé druhy mají různé použití. Mexická dýně není ani tak k jídlu, ale k vydlabávání je ideální. Naše známá obryně se nazývá Goliáš a je dobrá právě na nakládání, na zavařeniny a na zpracování semínek. Ta můžete osolit, dát na plech vyložený pečícím papírem a péct pár minut ve středně vyhřáté troubě. Zdravé zobání.
dýně zátiší
Nebudeme si hrát na ananas. Využijeme opravdovou chuť dýně. Zavařená se skořicí a hřebíčkem je výborným závěrem menu třeba i u slavnostní tabule. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kostičky. Ty naložte přes noc do octového nálevu (2 kg dýně ponořené ve vodě zalijte 250 ml octa). Druhý den kousky dýně sceďte, vodu s octem smíchejte se 700 g cukru, 1 vymačkaným citronem, 1 vanilkovým cukrem, 3 hřebíčky a 1 celou skořicí. Vařte do změknutí, cca 15 minut. Nalijte do sklenic a sterilizujte.
Lahodná dýně Hokkaido se nemusí loupat a její použití v kuchyni je naprosto univerzální. Polévku netřeba představovat, ta je klasikou. Zkuste dýňovou svíčkovou. Postup je stejný jako u normální svíčkové. Maso necháte na pánvi na oleji zatáhnout a odložíte stranou. Orestujete cibuli, nastrouhanou 1 mrkev, 1 petržel a 1/2 celeru, 1/3 dýně. Zalijete vodou, osolíte, opepříte, přidáte koření na svíčkovou a dusíte doměkka v troubě (cca 1,5 hodiny). Vyjmete maso, rozmixujete omáčku a ještě chvilku povaříte se 3 lžícemi zakysané smetany.
dýňová polévka
Anebo třebajen hranolky. Vydlabanou a nakrájenou dýni Hokkaido zalijte trochou oleje, opepřete, osolte, posypte různými bylinkami, hranolky promíchejte a pečte na plechu s pečícím papírem při 190°C dozlatova.
Tím výčet druhů samozřejmě nekončí, tak pro úplnost:
Špagetová (upečete v troubě řezem dolů, pak vydlabete vidličkou a máte vlákna podobná špagetám, které můžete použít jako přílohu k omáčkám).
Máslová
Muškátová
Okrasné druhy (stůl vyzdobený barevnými a tvarově zajímavými dýničkami bude nepřekonatelný).